Uputstvo za postavljanje samolepljivih folija

Uputstvo za postavljanje samolepljivih folija

 

Alat:

Маkаzе ili skalpel, lenjir ili merna traka, olovka i plastični strugač (lopatica od tvrde gume).

Površina:

Mora biti ravna i čista bez prašine i masnoća. Prirodno, netretirano drvo treba premazati osnovnim premazom (akrilna baza).

Sečenje folije:

Donji papirni sloj folije  јe označen na svaki centimetar u tabelarnom prikazu. Tabela uveliko olakšava mjerenje.  Željeni oblik može se unapred skicirati na poleđini papira koristeći lenjir i olovku, a zatim se seče duž tabele.  Ako želite precizno iseći krajeve najbolje je preklopiti ih oko 4mm, a zatim ih kasnije odstraniti skalpelom.

Lepljenje folije:

Najsigurnije je odlepiti jedan deo papirnog sloja folije, nalepiti odvojeni deo folije na početnu gornju tačku, a zatim pomoću krpe ili gumene špahtle polako pritiskati foliju od centra prema ivicama u pravcu prema dole. Ako se folija pogrešno postavi, može se odvojiti od površine i ponovo zalepiti, osim u slučaju lepljenja na papir ili karton. Foliju je lako izravnati pomoću komada drveta obloženog tkaninom.

Savet:

foliju je najlakše postaviti i zalepiti ako površinu za lepljenje naprskate vodom.

Popravljanje pogrešno postavljene folije i uklanjanje mjehurića vazduha:

Folija se veoma lako odvaja od površine u momentu lepljenja, ako želite da popravite pravac i ponovo je zalepite. Puna snaga lepljenja nastupa tek nakon nekoliko sati. Mjehuriće uklonite laganim ubodom igle, nakon čega pritiskom istisnite vazduh.

Lepljenje folija na zaobljenim ivicama:

Fenom zagrejte foliju oko oble ivice, povucite ka rubu i pritisnite. Zagrejana folija se lako namešta. Ali budite pažljivi da se folija ne razvuče previše.

Ako se folija odlepljuje na ivicama:

Koristite komercijalno super lepilo (otporno na omekšavnje) ili stavite papir na foliju i pritisnite foliju blago zagrejanom peglom preko papira.

Lepljenje na otvorenom prostoru:

Moguće, ali u zavisnosti od vremenskih uslova (sunce, voda, magla…). Folija će zadržati formu u periodu od 1 do 3 godine nakon čega će se boja promeniti, a folija će postati “teža”.

Postojanost folije na toplotu:

Folija je postojana na temperaturi od -10 do +50°C, a u kratkom periodu podnosi i temperature do 80°C.

Postojanost folije na vodu:

Samolepljiva folija je 100% vodootporna. U slučaju da su krajevi folije konstantno u direktnom kontaktu sa vodom (tuš kabina) potrebno je krajeve zalepiti silikonom.

Uklanjanje stare samolepljive folije:

Jednostavno početi sa skidanjem folije na jednom rubu. Foliju je lakše otkloniti ako je prethodno zagrejemo fenom. Ostaci lepila nakon skidanja folije se otklanjaju alkoholom.

Čišćenje folije:

Koristite standardne proizvode za čišćenje, a najjednostavnije je koristiti toplu vodu i deterdžent za suđe. Vlagu uklonite suvom krpom.

Еko standardi:

D-C-FIX folije ne sadrže teške metale, postojanost boje u skaldu sa  DIN EN ISO 105-B02, otporne na  habanje i ribanje po DIN EN ISO 105-X12. Lepila su bez rastvarača. Folije su u potpunosti bezbedne za korištenje u dečjim sobama.

Vitraž folije – lepljenje folije na staklo

Očistite staklenu površinu standarnim sredstvom za pranje stakla. Nakon toga, naprskajte staklo vodom sa nekoliko kapi tečnosti za pranje stakla, uklonite zaštitni papir sa folije u potpunosti, malo naprskajte i foliju. Namestite foliju na vlažno staklo. Pomoću strugača ili krpe istisnite višak vode i vazduha ispod folije. Pojava izmaglice kod transparentne folije će nestati nakon 10 do 13 sati na sobnoj temperaturi od 20°C.

Folija koja štiti od sunčevih zraka:

Folija koja štiti od sunčevih zraka odbija toplotu svojom metalnom površinom i apsorbuje 99% UV zraka, te propušta samo 20% svetlosnih zraka kroz staklo. Ukoliko je potrebno samo da smanjite količinu svetlosti koja prolazi dovoljno je da postavite foliju za staklo u boji, odnosno vitraž.

STATIK FOLIJA – folija za stako bez lepljenja

Folija se postavlja bez korišćenja lepila. Potrebno je samo vodom naprskati staklo. U vodu dodati i par kapi tečnosti za pranje stakla kako bi se folija što lakše namestila. Skinite zaštitni sloj sa folije i pažljivo je postavite na staklenu površinu. Višak vode i vazduha ispod folije istisnite krpom ili gumenom špahtlom.

Statik folija koristi princip elektrostatičkog lepljenja. Svaki kontakt folije čak i sa čistom staklenom površinom dovoljan je da se folija održi na staklu. Folija se isto tako lako i skida sa staklene površine, a velika prednost statik folije je višestruka mogućnost upotrebe kao i mogućnost premeštanja na drugu staklenu površinu.