Uputstvo za postavljanje foto tapeta

Uputstvo za postavljanje foto tapeta

Sve slike za foto tapete mogu se seći i skraćivati prema potrebi bez menjanja ukupnog izgleda.

Priprema osnove:

Zid ili vrata moraju da budu pripremljeni kao za klasične tapete.Uklonite stare tapete, blago ošmirglajte uljanu boju, otprašite i/ili operite površinu molerskim sapunom. Mesta na kojima se pojavila plesan premažite fungicidom. Izravnajte sve neravnine i popunite rupe i pukotine adekvatnom glet-masom. Premažite osnovu tankim slojem lepila za tapete i pustite neka se osuši.

Priprema lepila:

Sipajte sadržinu priložene kesice u hladnu vodu (5 litara vode) i mešajte oko 30 sekundi. Nakon toga povremeno promešajte i posle 5 minuta lepilo je spremno za upotrebu.

Priprema za postavljanje:

Fototapeta je sastavljena iz više delova tzv. panela. Preporučujemo da se postavljanje započne od srednjeg panela u donjem redu. Pomoću libele odredite horizontalnu, a pomoću viska ucrtajte vertikalnu liniju vodilju.

Postavljanje Premažite poleđinu prvog panela lepilom (ne dopustite da stoji duže od 2 minuta) i zalepite ga prateći linije vodilje. Ako je panel loše postavljen, pažljivo ga odlepite i odmah ponovo postavite. Veće mehurove odstranite blagim potezima od sredine ka ivici panela, dok će se manji mehurovi povući tokom sušenja. Kada je mokar fototapet se širi, te se preporučuje da se panel lepi tako da prelazi za oko 2 -3 mm preko prethodno zalepljenog, jer će se tokom sušenja skupiti.

Sušenje:

Sušenje treba da bude postupno. Ukoliko dođe do naglog sušenja tapeta to može da dovede do odvajanja ivica ili pucanja papira. Stoga držite prozore zatvorenim i izbegavajte postavljanje na promaji.